Rekonštrukcia chodníka na Hlinkovej prinesie zmeny v doprave

Rekonštrukcia chodníka na Hlinkovej prinesie zmeny v doprave

Budúci týždeň sa začne s prácami na rekonštrukcii 735-metrového chodníka na Hlinkovej ulici a Triede arm. gen. Svobodu od križovatky s obchodným centrom Tesco Extra až pod sídlisko Dargovských hrdinov.

Stavebné práce za 116 544 eur bude mať na starosti sobranecká spoločnosť css-stav. V pondelok 24. júla sa vytvoria spevnené plochy pre dočasné priechody pre chodcov a rozmiestni sa aj dočasné dopravné značenie. O deň neskôr sa začnú samotné stavebné práce, ktoré v zmysle zmluvy potrvajú maximálne tri mesiace.

Pribudnú obmedzenia

Rekonštrukčné práce prinesú so sebou aj dopravné obmedzenia. Motoristi sa od pondelka musia v smere od centra pripraviť na uzavretie pravého jazdného pruhu od mosta ponad železničnú trať po začiatok Triedy arm. gen. Svobodu.

Mestu Košice sa po rokovaniach s Krajským dopravným inšpektorátom podarilo dohodnúť na takom riešení, ktoré umožní aj počas rekonštrukcie dostať sa pešo, na bicykli alebo na kolobežke z centra mesta na sídlisko Dargovských hrdinov a späť.

Hoci z pohľadu chodcov nepôjde o ideálnu trasu, vzhľadom na chýbajúce úseky chodníkov po ľavej strane tejto cesty ide o maximum, čo sa dalo urobiť. Navyše v zmysle platných bezpečnostných noriem nemohol byť na križovatke Hlinkovej a Dopravnej ulice vytvorený ani dočasný priechod.

Dlhodobo nevyhovujúci stav

V rámci rekonštrukcie sa opraví kryt chodníka pre chodcov a cyklistov a na jeho najpoškodenejších miestach dôjde aj k výmene podložia. Na priechodov pre chodcov sa znížia obrubníky pre cyklistov a doplnia sa aj prvky pre nevidiacich. Celá trasa bude doplnená o vodorovné a zvislé dopravné značenie s vytvorením spoločnej cestičky pre chodcov a cyklistov. Tým vznikne aj ďalší úsek cyklistickej komunikácie v smere z centra mesta do mestskej časti (MČ) Sídlisko Dargovských hrdinov.

Hlavným dôvodom rekonštrukcie je nevyhovujúci stav tohto chodníka, ktorý nespĺňa kritéria bezpečného pohybu chodcov, cyklistov alebo kolobežkárov. Vzhľadom na nevysporiadané majetkovoprávne vzťahy v okolí chodníka bolo možné zrekonštruovať len samotné teleso existujúceho chodníka.

Viac sa dočítate tu: https://www.kosice.sk/clanok/rekonstrukcia-chodnika-na-hlinkovej-pri-tescu-prinesie-od-pondelka-zmeny-v-doprave

Zdroj: mesto Košice

Foto: Miroslav Vacula

Odporúčame

TOP články