V Košiciach pribudnú ďalšie bezpečné priechody pre chodcov

V Košiciach pribudnú ďalšie bezpečné priechody pre chodcov

Priechody pre chodcov v troch mestských častiach budú o nieko­ľko mesiacov bezpečnejšie. Zvýraznia a nasvietia sa špeciálnymi asymetrickými SMART LED svietidlami, vďaka čomu sa zlepší viditeľnosť chodcov a zníži riziko dopravných nehôd.

Na Sídlisku Ťahanovce pôjde o dva priechody pre chodcov, na Ázijskej triede – medzi Čínskou a Belehradskou ulicou, a na Európskej triede v blízkosti zastávky MHD Berlínska. Nasvietený a bezpečnejší bude aj priechod pre chodcov v Starom Meste na Staničnom námestí pri vstupe do Mestského parku.

Pri každom priechode sa z oboch strán osadí aj dopravné značenie s výstražnými blikačmi. Tie sa vďaka video-detekcii chodca rozblikajú a upozornia vodičov ešte predtým, ako niekto vstúpi na vozovku. Takéto dopravné značenie pribudne aj na Juhu na priechode pre chodcov na Jantárovej ulici – medzi Palárikovou a Fibichovou ulicou.

Okrem toho sa na Palárikovej ulici č. 2 až 10 vybuduje nové verejné osvetlenie. Pribudne päť stožiarov so SMART LED svietidlami, ktoré osvetlia chodník a cestu pred bytovým domom. Práce v hodnote 123 741,22 eur s DPH majú byť v zmysle zmluvy o dielo hotové do siedmich mesiacov. Na starosti ich má spoločnosť PROGRES MT. 

Chodci budú viditeľnejší

„Pokračujeme v našom záväzku zvyšovať bezpečnosť chodcov, cyklistov aj motoristov. V závere minulého roka sme nasvietili priechody pre chodcov na frekventovaných úsekoch ciest na Moldavskej ceste v blízkosti zastávky MHD OC Optima a na Štefánikovej ulici, medzi Kmeťovou ulicou a Kasárenským námestím,“ doplnil košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Podobné priechody s nasvietením sú v Košiciach aj na Triede KVP, Moskovskej triede, Rovníkovej a Ondavskej ulici. Inteligentné dopravné značenie s blikačmi sa už v minulosti osadilo na priechodoch pre chodcov na Južnej triede pri Astórii, Národnej triede, Študentskej ulici, Triede arm. gen. Svobodu, Staničnom námestí, Bajzovej ulici, Ázijskej a Americkej triede, na Triede KVP pri odbočke na Hrebendovu a na Ružovej ulici.

Zdroj: mesto Košice

Foto: Miroslav Vacula

Odporúčame

TOP články