Pripravte si pochúťku, ktorú ponúka Ladislav Mato, šéfkuchár Lujza Restaurant Hotela Bankov.
SUROVINY:
2 ks (200-300 g) jahňacie lýtko
150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
50 g cibuľa
3 strúčiky cesnaku
divoké korenie(bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie)
vetvička rozmarínu a tymiánu
500 g bravčová masť
0,2 l červené víno
1 pol. lyžica paradajkový pretlak
200 g cvikla
1 ks badián
1 ks celá škorica
50 g cukor
0,05 l balzamikový ocot
2 pol. lyžice brusnice
200 g zemiaky
50 g chren
50 g maslo
štipka soli
bylinky na ozdobu
POSTUP:
Jahňacie lýtko
Umyté a osušené lýtko opečieme na masti, vyberieme z pekáča a osolíme. Na tuku opečme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, pridáme divoké korenie , rozmarín a tymián. Na zeleninu uložíme opečené mäso, podlejeme 100 ml vývaru, pridáme paradajkový pretlak, zalejeme roztopenou bravčovou masťou a konfitujeme pri 110 stupňoch Celzia približne tri hodiny do mäkka. Tuk zlejeme z mäsa a zeleniny do samostatného hrnca a zeleninu prepasírujeme cez sitko, spolu krátko povaríme a dochutíme soľou.
Karamelizovaná cvikla
Cviklu očistíme a narežeme na plátky. Skaramelizujeme cukor, pridáme cviklu, badián, škoricu, soľ a balzamikový ocot. Podusíme a keď je cvikla mäkká, pridáme brusnice.
Chrenové zemiaky
Očistené zemiaky uveríme do mäkka v osolenej vode, scedíme, pridáme maslo a nastrúhaný chren, ochutíme soľou, rozmixujeme, alebo popučíme.
Dobrú chuť!